2023. aug 30.

Levél neked 😀

írta: IttMárMindenVan
Levél neked 😀

Judit 

Judit névnapjai:

január 13. május 5., május 6., június 29., július 30., december 10.

Judit név eredete:

5 betűs női név, Magyarországon napjainkban elég ritka. Fénykorát a 60’-as években lelte.

A Judit név héber eredetű, jelentése: „zsidó nő”, „Júdeából való nő”.

Becenevei:

Jutka, Juci, Jucó, Csuti, Csutka, Juti, Dzsudi, Ditta. Rokonnevei: Jutka, Ditta, Jutta.

Idegen nyelvi változatai:

Judy, Judith, Giuditta, Judith, Judyth, Jodi, Jodie, Jude, Judyta, Judita, Judetta, Judeen, Judina.

Jellemzése:

A Judit név alkotó, kreatív, ötletes, aktív személyiséget rejt magában. Erős a művészi hajlama, érdeklik az élet szépségei, az emberi lélek rejtelmei. Könnyen tanul új dolgokat, fogékony a változásra és remekül képes alkalmazkodni hirtelen beállt eseményekhez, történésekhez.

Eredeti ötletek, eljárások jellemezik, mindig valami új dolgon töri a fejét, igazi feltaláló jellem. Önbizalommal telt és határozott, ezen tulajdonságai segíti, hogy terveit és elképzeléseit véghezvigye, megossza másokkal. Önkifejezésük változatos, sokféle modorban képesek beszélni, viselkedni, ami sokoldalúvá varázsolja egyéniségüket. Nehezen barátkozik vagy alakít ki új kapcsolatokat, mivel elsőre furcsának tűnhet másfajta, nem megszokott világszemlélete, gondolkodásmódja, és gondolatvilága. Szeret elmerülni egy-egy dologban, legyen az bármi, ami érdekli.

Erősen csapongó, sokszor elmerül saját világában, ábrándozó hajlamú. Érzelmi kiteljesedése sokszínű, változó és szenvedélyes, mindig készen áll arra, hogy megossza másokkal odaadását. Akkor boldog, ha a társadalom hasznos tagjává válhat, a nagy egész egyik jól működő kis alappillérévé. Teljes odaadással viseltetik családja, barátai iránt, rendkívül hűséges természet.

Párkapcsolata akkor kiegyensúlyozott és boldog, ha párja megadja neki a kellő magányt, ugyanakkor támogatja és feltétel nélkül szereti. Párjával együtt bármikor kész közös céljaikért harcolni, terveiket véghezvinni. Legyen szó bármilyen problémáról vagy akadályról, ami útjukba áll, azt képesek együtt, közös erőkkel megoldani, átvészelni. Önzetlen és szeretetteljes személyiség, aki mindig megkapja a megfelelő tekintélyt.

Híres Juditok:

• Agócs Judit – színésznő

• Ágoston Judit – olimpia bajnok tőrvívó

• Barkó Judit – riporter

• Czigány Judit – színművésznő

• Droppa Judit – textiltervező

• Dukai Takách Judit – írónő

• Endrei Judit – műsorvezető

• Elek Judit – filmrendező

• Fejérvári Judit – modell

• Halász Judit – énekes

• Hernádi Judit – színésznő

• Horváth Judit – festőművész

• Kis Judit – énekesnő

• Kiss Judit Ágnes – költő

• Kovács Judit – színésznő

• Kuchta Judit – modell

• Marjai Judit – fotóművész

• Márkus Judit – színésznő

• Molnár Judit – énekes

 

• Pogány Judit – színésznő

• Polgár Judit – sakkozó

• Pribéli Judit – válogatott labdarúgó

• Stahl Judit – műsorvezető

• Szűcs Judit – énekes

• Temes Judit – olimpia bajnok úszó

• Zauditu etióp császárnő

Judit név gyakorisága és statisztikái

A(z) Judit név jelenleg a 9. legnépszerűbb nőinév Magyarországon. Összehasonlításképpen, míg a legnépszerűbb magyar nőinevet jelenleg 309664 nő viseli, addig a Judit néven 2018-ban 90770 nőt szólítanak. 

 

 

 

 

 



Attila 

 

 

 

Az Attila névnap eredete és jelentése

Népszerűség 72%

Az Attila hat hangból álló férfi név.

Az Attila névnapjai

Naptári névnapja: január 7 .
 Nem naptári névnapja: február 6.

Az Attila név eredete és jelentése

Germán (Gót) eredetű, a hun fejedelmet nevezték így az udvarában, seregében levő germánok. Jelentése: atyuska

Attila név védőszentje

Zamorai Attilanus (Szent Attila) püspök (850?–919) alakjához több legenda is kötődik. Attila Jeruzsálembe zarándokolt, hogy vezekeljen ifjúkora bűneiért. Zamorából indult, és amikor a Duero folyó feletti hídon ment át, püspöki gyűrűjét a vízbe dobta. Két évig koldulásból élt. Egyik éjjel jelt kapott, hogy visszatérhet városába. Nem sokkal később San Vicente de Cornu remeteségében az ebédre felszolgált hal belsejében megtalálta eldobott gyűrűjét. Attila ezt isteni jelként értelmezte, mely szerint bocsánatot nyertek bűnei, és visszatérhet püspöki székébe. A legenda szerint ekkor megszólaltak a város harangjai, és Attila ruhája püspöki öltözetté változott. 1095-ben II. Orbán pápa avatta szentté.

Az Attila név gyakorisága

Az Attila név a XX. század második felében vált ismertté és kedveltté. Az 1967-es adatok szerint ekkor már annyira divatos volt, hogy a 6. Leggyakrabban választott névként 4172 kisfiút neveztek el így. Az 1983–87-es gyakorisági listán a 7. helyen szerepelt, mely összesen 13 380 névadást jelentett. Az 1996-os adatok szerint némiképp csökkent a népszerűsége: a 13. helyen találjuk 1342 névviselővel. A 2000-es években ez a lassú népszerűségvesztés továbbra is tartott, ekkor 959 kisfiú kapta első névként az Attilát. A 2006-os összesített férfinév-statisztikában a 9. helyen állt, első névként 141 478, másodikként 24 657 fő viselte.

Az Attila név becézése

Ati, Atika, Atácska, Atti, Attika, Atus, Tilla, Tillus

Idegen megfelelői

Néhány idegen nyelvben megtalálhatjuk az Attila nevet. Több nyelvben a nálunk használt változat él, de vannak egyéb alakok is, így a csehben az Atila, az olaszban az Attilio, Attiliano.

Az Attila név jellemzése

Azokban a helyzetekben, amelyben céljai vannak, szorgalmas és kitartó. Sokszor rugalmatlan, makacs, szívósan küzd az anyagi sikerekért.

Az Attila név nagyon érzékeny, idealista és intuitív természetet kölcsönöz viselőjének. Könnyen fejezi ki magát a művészeten, zenén keresztül, vágyik arra, hogy másokat segíthessen. Mivel vonakodik figyelni az üzleti és gyakorlati problémákra, nehezen jut el a pénzügyi sikereknek arra a szintére, ami kijárna neki fáradalmaiért. Sok mindent érzékel, amit nem tud megérteni, könnyen befolyásolhatják mások gondolatai anélkül, hogy tudná, ezek mivel hatottak rá.

Híres Attila nevet viselők

József Attila költő
 Attila hun király
 Attila Levin svéd bokszoló
 Szent Attila spanyol püspök
 Ábrahám Attila olimpiai bajnok kajakozó, sportvezető
 Ambrus Attila, a „whiskys rabló”
 Baksa-Soós Attila író (Sokcsillagos Írókéz), költő, zenész
 Baráth Etele politikus
 Bárány Attila vízilabdázó
 Béres Attila író, költő, újságíró
 Béres Attila rendező
 Béres Attila építész
 Bozay Attila zeneszerző, citera- és csőrfuvolajátékos
 Csáji Attila művész

Attila név gyakorisága

A(z) Attila név jelenleg a 8. legnépszerűbb férfinév Magyarországon. Összehasonlításképpen, míg a legnépszerűbb magyar férfinevet jelenleg 286167 férfi viseli, addig a Attila néven 2018-ban 145003 embert szólítanak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Szólj hozzá