2023. aug 21.

A hetedik titok

írta: IttMárMindenVan
A hetedik titok

(filmelemzés)

Forrás: https://filmthreat.com/reviews/7th-secret/

Miért titkolózunk? A fő okok közé tartozik a szégyen, a kommunikáció hiánya vagy valami olyasmi utáni vágyódás, ami nincs az életünkben. A fenti okok mindegyikének köszönhető, hogy a 7. titok főszereplője, Marissa Kelly (a tehetséges Amanda Figueroa) nem beszél a férjének szexuális vágyairól. Szeretné, ha elfenekelnék, de túlságosan szégyelli, hogy elmondja a józan életű, kerületi ügyész férjének, Krisnek (Michael Patrick Lane). Ekkor még nem a legjobb  a kommunikációjuk, ami házas férfiként számomra érthető.

Tapasztalataim szerint ugyanis a nők hajlamosak inkább csak utalni dolgokra, míg a férfiaknak meg kell mondaniuk szó szerint, amire gondolnak. Van egy jelenet, amin röhögtem, mert tökéletesen alátámasztja ezt az állításomat. Marissa teste felforrósodik és felizgatja Kris, ő megragadja a kezét, mert nagyon szeretné, ha elverné a fenekét. De csak fogja a kezét és azt várja, hogy a férfi kitalálja, mit is szeretne ő. Dióhéjban ennyi a kommunikáció megszakadása férfiak és nők között.

A történet akkor kezd felpörögni, amikor Marissa egy verőfényes napon a parkban sétálva elkezd egy paskoló témájú videót nézni, és egy férfi mögötte elhaladva megpillantja ezt a megszállottságát. Pajkosan kacsint rá, köszönésképpen bólint, majd folytatja útját. Marissát ekkor elkapja egy részeg delikvens aljas szándékkal, bevonva a haverját is, amikor az előző kacsintó idegen visszalép, és megmenti a helyzetet. Ezután vigyorogva mutatja fel a videót, miközben uralkodó hajlamokat mutat, majd beteszi a mobilszámát a lány telefonjába Slade néven (Lukas Hassel). Slade azt mondja Marissának, hogy jöjjön a Club Corporalhoz, és sok töprengenivalót nem hagy, ezzel elindítja a macska-egér játékot.

corporal fordításai

Szófaj

Fordítás

Visszafordítások

Főnév

tizedes

    • corporal, 

Melléknév

testi

    • physical, 
    • bodily, 
    • corporal, 
    • corporeal, 
    • fleshly, 
    • sensual

Előfordulás gyakorisága:  A szavak sorrendje azt jelöli, milyen gyakran jelenik meg az adott fordítás nyilvános dokumentumokban.
Ezt csak azért tettem ide, mert egy melléknév ugye, nem illik egy névbe önmagában a testi klubot meg másképp írná az angol, ha komoly lenne (Body Club). Vagyis ez egy testiséggel foglalkozó klub, ám aki ezzel nincs tisztában, egy kívülálló gondolhatná ezt a Tizedes klubnak is.

 7. titkos kép

– Slade azt mondja Marissának, hogy jöjjön a Club tizedeshez …

A 7. titok  az erotikus thrillerek ma már ritka műfajának része, amelynek kialakulása egybeesett a kábeltelevízió 1990-es évekbeli felemelkedésével. Tekintettel a témára, az emberek ezt a Szürke 50 árnyalatával akarják összehasonlítani, csakhogy az a film egy piszkos, romantikus regény volt, amely nőknek szólt. Bridget Smith rendező és Mike Walsh író látszólag valami hitelesebbet, ártatlanabbat alkotott (csak a veréssel foglalkozik, szemben a teljes rabságspektrummal), amit minden nem egyformán élvezhet, bár biztos vagyok benne, hogy néhány férfinak is tetszett az a sajtosság A szürke 50 árnyalata filmben, csak én nem tartoztam közéjük.

Amanda Figueroa az a ragasztó, ami mindent egyben tart, mert elég jól váltogat az édes, az ártatlan (miközben próbál megbirkózni a kétségeivel) és érzelmileg konfliktusos szerep között. Kényelmetlen helyzetekben mosolyt sugároz, amiről tudjuk ugyan, hogy hamis, de valahogy mégis elbűvölő. Lenyűgözött a filmben bemutatott énektudása is (egy olyan érdeklődési terület, amiért a filmbeli karaktere rajong, míg a férjét nem érdekli). Figueroának megvan a lehetősége arra, hogy egy nap sztár legyen a megfelelő lehetőségekkel, és ez a film kiváló kezdet ahhoz.

Natasha Henstridge egy másik kiemelkedő szereplő, mint Olivia, Slade féltékeny felesége. Olivia ott dolgozik a Club Corporalnál, de érzékeli, hogy férje különleges bánásmódban részesíti Marissát. Jó látni, ahogy Henstridge kibővíti színészi skáláját, mert a féltékenység az az erő, amellyel itt számolnia kell. A két nő elkerülhetetlen összecsapása a csúcspont.

Smith és Walsh egyaránt fantasztikus munkát végez, mert rossz kezekben egy olyan egyszerű koncepció, mint a  7. titokban szereplő, könnyen rossz késő esti kábeltelevíziós klisévé válhatna. Hihetővé és izgalmassá teszik az egész történetet, miközben egy élénkítő fináléval zárják a magas hangot.

 Eddig tartott a feni linken szereplő kritikus értékelése.


Egy Youtube értékelés szerint:

Gazdagság, szépség, szerelem... úgy tűnik, egy befolyásos ügyvéd fiatal feleségének minden megvan, amíg egy titokzatos férfi felkínálja neki a tiltott élvezetekkel teli életet. Titkos klubja szeretőitől vezérelve döntenie kell, hogy ellenáll és elfut, vagy engedelmeskedik, hogy beteljesítse legvadabb fantáziáját és kockára tegye tökéletes életét. Mi történik, ha megadjuk magunkat titkos vágyainknak? 2022. Szereplők: Amanda Figueroa, Lukas Hassel, Michael Patrick Lane, Natasha Henstridge, Stacey Dash

7th Secret | Full Movie | Sexy Thriller Drama | Amanda Figueroa

 Elvileg lehet fordításként magyart kérni, de csapnivaló, a szereplők viszont szinte mind hadarnak a filmben.

 Az értékelésekből kiragadtam párat név nélkül csak azért, hogy lássuk, mennyire mások az emberek. Azaz nem vagyunk egyformák: ugyanazt a filmet nézték ők is, és eltérőek a vélemények.

 7 nappal ezelőtt

Ez egy nagyon jó film, ami meglepett. A színészi alakítások pedig tényleg nagyszerűek voltak. Remélem, hogy még látni fogok.

 3 héttel ezelőtt

Borzalmasan érzem magam Slade felesége iránt. Annyira sértő…

 3 héttel ezelőtt

Tudom, hogy öreg fehér ember vagyok, de egyszerűen szörnyűnek találom ezt a feleséget. Férjének hazudik, nagyon durván és undorító módon, többször is elárulja, túlságosan gyáva ahhoz, hogy igazat mondjon neki, még akkor is, ha kérdez, helyette az arcába hazudik, és folytatja az árulást. Úgy értem, ha ő ezt a másik életet akarja, mondja meg a férjének, hogy el akar válni, menjen a saját útján, de NE AKARJON MINDENT. A viselkedése éppoly egoista, amennyire csak lehet.

 4 héttel ezelőtt

Remek film, de kell egy második rész

 4 héttel ezelőtt

Egy másik 50 Shades típusú filmet céloztak meg

1 hónappal ezelőtt (szerkesztve)

Ugh. Csak válj el Chris-től, lépj túl ezen a dolgon Slade-del, és találd meg önmagad. Nem minden nő akar babakészítő lenni. És nem minden nő akar játékszere lenni egy idegennek. Egy újabb film, amely megpróbál pontot tenni, de borzasztóan kudarcot vallott. Mondhatni egy srác írta ezt.

 

 


Ahogy én látom:

 

Maga a sztori:

Egy csaj dalszövegeket ír és énekelget egy bárban. Szeretne híres lenni, de nem elsősorban ez a célja, hanem csak megtudni ki is ő valójában. Nyilván ha a kettő együtt járhatna, az maga lenne számára a csoda.

Így megy férjhez egy olyan karrierista férfihez, akinek valójában ő inkább kell a kirakatba, mint szerető feleségnek. A férfi azt mondja ugyan, hogy szereti és kényezteti is őt, ám amikor lehetőséget lát egy jobb állás betöltésének elnyerésére, a kerületi ügyészségre, igyekszik a nőt rávenni arra, hogy mielőbb vállaljon gyereket. A felesége bevallja neki is, anyósának is, hogy még nem áll erre készen. A férj nem átallja igénybe venni még a nő húgának a segítségét is, csak azért, hogy legyen egy gyerek, hiszen az állás betöltését megpályázni sokkal jobb esélye lenne, ha nemcsak szerető, dekoratív neje, hanem gyereke is lenne.

Ezek körülbelül az első fél óra történési, amiből mindez kiderült számomra.

Történik benne még egy nagyon is jelentős momentum, ami a nő vágyait tükrözi. Mégpedig az, hogy egy dalszöveget akar írni egy nyugalmasnak tűnő parkban. Eközben ihletet igyekszik meríteni, vagy csak szimplán ábrándozik, és videót néz a tabletjén. Nem veszi észre, hogy mögötte egy férfi ugyanezt nézi. A férfinak tetszik a nő és nem tesz semmilyen illetlen célzást, sőt, megvédi őt egy másik férfitól, akinek teljesen illetlen vágyai támadnak iránta, aki megtámadja. Nem szó szerint, de ez igazából annak a csodáló, gondoskodó férfinak köszönhető, aki csak kacsintott rá, miközben felfedezte a nő, hogy a videót ő is látja.

Írhattam volna ezt egyszerűbben is, de akkor éppen az a lényeg maradna ki belőle, ami a következő történés oka. Ez pedig az, hogy a nőben is feltámad az érdeklődés e férfi irányába, olyannyira, hogy belopja magát a srác az álmába. Álmában a nőnek tetsző módon bünteti meg őt amiatt, hogy óvatlan volt a parkban, és majdnem rajtavesztett azzal a másik férfival szemben. A nő titkos hetedik vágya pedig az, hogy valaki elfenekelje. Mint nőt ez izgatja és érdekli őt annyira, hogy ellátogat a férfi által felajánlott klubba, de mint tisztes feleség mégse megy be oda. Kimenti magát, de közben sokat gondol a srácra. A parkban a férfi beírja a nő mobiljába a saját számát. Hálából (?) a nő hagyja. A kérdőjel a hála szó után azt hiszem mindenki számára világos. Nem, sose teszünk ilyet hálából. Ha viszont férjes asszonyként megteszi egy nő, azaz nem törli ki, sőt, azon agyal sokszor, hogy felhívja–e, akkor az inkább annak a jele, hogy érdekli őt a férfi. Nekem is volt ilyen, ám én meg tudtam állni, hogy nem hívtam fel azt a barátomat a mai napig sem. Nos, ezzel nem mindenki van így. Talán őt jobban megérintette az a srác… De még így se menne bele semmi olyanba, ami ártana a házasságának. Hűséges valamilyen módon, ám éppen ez jelzi azt, hogy érzelmileg nem kötődik a férjéhez annyira, hogy szerelmesnek mondhatta volna magát a boldogító igen kimondásakor. Ha valóban szerelmes lenne, meg tudná állni, hogy nem hagyja magát elcsábulni. Még így is megtenné, csakhogy a férje magára hagyja esténként, mert fontosabb neki a karrierépítés. Ez egyébként számomra teljességgel érthetetlen, hiszen a pasi gyermeket akarna, de mégis azt mutatják, hogy nem igazán ér a feleségéhez esténként. Vajon hogyan gondolja ez a srác a gyereket? 
Egy alkalommal aztán a nő mégis úgy dönt, enged a kíváncsiságának és elmegy abba a klubba. Itt is fontos pillanat, hogy sejti mire számíthat, mert belépés előtt leveszi a karikagyűrűjét.

Ez azonban nem téveszti meg az üdvözlésére siető szőke hölgyet sem, és azt a másik nőt sem, aki dominaként működik a klubban. Ők úgy látják, hogy a csaj nem tudja pontosan mit akar és felajánlják neki, hogy gondolja át és jöjjön vissza, ha eldöntötte, ha úgy érzi készen áll. A klub ugyanis amolyan soft–bdsm, ami főként a popsipaskolással szerzett híveket vonzza. Ezt mutatják a kellékek is, amiket nem igazán rejtenek el a vendégek elől.

Hősnőnk már rá is állna a távozásra, meg arra, hogy átgondolja és éppen megissza az ajándék pohárka bort, amikor végszóra megjelenik az a srác, aki miatt eljött erre a helyre, a klubba. Ekkor, őt nézve döbben csak rá, hogy nem arra vágyik, hogy valaki elfenekelje, hanem arra, hogy valóra váljon az igazi álma, azaz, hogy EZ a férfi paskolja a seggét. Ő és nem más! Ez az első alkalom a klubban, így nem sejti, hogy a szőke nő éppen ennek a férfinak a felesége.

A nő ettől fogva nem tud szabadulni az álmától, és mivel ő is tetszik a férfinak, az többször meglátogatja, hallgatja énekelni, aztán meghívja egy szombat esti fenék paskolásra.

A férfi felesége látja a kapcsolat kibontakozását és fél, hogy elveszítheti a férjét. Innentől kezdve tulajdonképpen hármuk „harcát” mutatja be a film.

Van egy jelenet közben arról, hogy a kerületi ügyész címre pályázó férj dolgozik az irodájában, és az asztalán álló fényképet nézi. Tisztán látszik rajta, hogy nem szerelemmel néz rá, hanem csak mint egy dekoratív kellékre. Egy kellékre a saját életéhez. Egy cicababára, amit a kirakatba tehet, és aki nagyon jól fog mutatni majd mellette, amint elnyeri az állást. Ez az apró fél perces jelenet sok kritikus tekintetét elkerülte, akik a férjben áldozatot látnak. Ha ezt is kiértékelnék, talán nem ítélnék el a nőt annyira, és talán nem sajnálnák a férjet a későbbi jelenetek miatt. Talán inkább őt ítélnék meg kicsit másképp, mert amikor Marissa végül rászánná magát, hogy felfedje a titkát férje előtt, a férfi természetesen félreérti és nem hagyja végig mondani, helyette inkább azt ecseteli, milyen gazdag lesz ő nemsokára, és hogy mindenben támogatni fogja. Ez nyilván igaz, csakhogy ez nem kettejükről szól Marissa szerint és érzi a hazugságot ebben.
Nem mellesleg, hogyan mondod el bárkinek, miért éppen a popsipaskolás a fétised? Vajon megértheti ezt valaha is egy férfi? Ok, sokan elfogadják ezt, de… Talán olyan ez, mint amikor egy vaknak igyekszünk elmagyarázni, hogy milyen szép az a vörös rózsa az asztalon. Az érzéseket leírni nem könnyű, főleg ha nem is hallgatnak meg. Talán akkor is csak az elfogadás szintjéig terjed majd a férj, bármennyire is igyekszik, hiszen ő soha nem élheti át azt, ami Marissának élmény. Mivel a filmben nem figyel rá, így még addig sem jut el.

Slade (az a férfi aki beteljesíti Marissa vágyát és elfenekeli őt) talán többet érez, mint amennyit önmagának bevall. A felesége mindenképpen így érzi és ezt látszik alátámasztani a Slade által ráfordított idő is.

Ugyanis Marissa elmegy a következő alkalommal a klubba, ahol Slade–et legalább négy másik nő társaságában találja, aki viszont azonnal otthagyja őket csak azért, hogy vele lehessen. Vajon mi más mutatna egy nőnek ennél nagyobb bizonyságot arra, hogy fontos neki? Az sem mellékes, hogy  még a nejét is kizárja a világukból a férfi, mert behúzza a fülke függönyét, mielőtt elkezdik az aktust.

Csakhogy… Slade nem tud vigyázni kellőképpen, azaz nem tudja betartani az ígéretét. Anélkül, hogy általánosítanék és azt mondanám, hogy ez nem meglepő, hisz a férfiak mindig többet ígérnek, mint amennyit be tudnak abból tartani, inkább csak azt mondom, hogy én éppen ezért nem ígérek semmit senkinek. Ezzel ki is vontam önmagam azon körből, akik ígérgetnek, hitegetnek másokat. Mert kedves férfiolvasóim most bizonnyal felhördültek előző mondatomon és azzal érvelnek, hogy: bizony ez nemcsak az ő kiváltságuk, hiszen a nők is sok felesleges ígéretet tesznek.

A sztorinál maradva Slade felesége nem bugyuta és a harc során nem átall felhasználni egy videót sem, amit titokban ugyan de rögzített.

Igen, felhasználja és megzsarolja Marissát azon a napon, amikor a férje bejelenti a választáson való indulását. A zsarolás annyi, hogy vagy hagyja Marissa irányítani magát tőle, vagy felteszi a videót a facebookra ezzel elvágva a férj elől az utat a kényelmes állásig. Marissa tiltakozik, hisz nem történt tulajdonképpen köztük semmi Slade–del. Indoklásként felhozza, hogy akár tovább is mehettek volna, de meg tudtak állni.

„Most igen, de tudom mire vágysz!” –  mondja neki Slade neje, Olivia.
„Nem tudhatod” – tromfol rá Marissa.
„De igen, mert te az vagy, aki én voltam, és egyszer majd te is az leszel, aki én most vagyok” – feleli Olivia.

Látszólag Marissa enged a zsarolásnak, ám titokban örül ennek a fordulatnak, hiszen így újra elmehet a klubba. „Soha nem féltem még ennyire az élettől, de sohasem éreztem magam ennyire élőnek sem!” 

Ez a film végső konklúziója és többen nem tudják kitalálni, mi lesz a folytatása, bár a film végi hozzászólásokból többen vágynak olyanra.

 

Ami kimaradt és szerintem akár meg is történhetne  a folytatásban…

 

Pedig egyszerű és ha a logikát nézzük csak egyféle folytatása lehet.

Olivia ugye nem akarja átengedni a férjét, szerelmét senkinek. Nem teheti hát meg, hogy ne előtte történjenek a dolgok Marissa és Slade között. A nőtől már megkapta az ígéretet és egyszerűen azért hisz neki, mert a másik nő tudja, hogy Olivia tényleg tönkre teheti, annak a rövid videónak a közzétételével nemcsak őt, hanem a férjét is.

Dőreség lenne hát nem engedelmeskednie. Annál is inkább, mert így újra megkapja azt az élményt, ami a fétise: a popsipaskolást.

Ha Olivia megengedi még egyszer Slade és Marissa között ugyanazt az interakciót megtörténni, akkor azt kockáztatja, hogy a férje teljesen belehabarodik Marissába, hiszen annak idején köztük ugyanígy kezdődött minden. Tehát ezt nem engedheti meg. Muszáj neki más valakit választani.
A legkézenfekvőbb megoldás Marissa férje. Bárki mást választhatna persze, de az eredmény, hogy Slade lemond Marissáról, csak abban az egy esetben biztos, ha akivel látja a nőt, ahhoz az kötődik is, és azt láttatni, hogy mással is ugyanolyan jól eshet a fétis az Slade számára talán kiábrándító. Talán nem, de mégse tud majd tenni semmit. Ugyanis ha botrányt csap, akkor teljesen elveszíti Marissát végleg és már valamennyire szereti, plusz ott az ígérete, hogy vigyáz rá. Ha másképp nem is sikerült egészen megóvnia, botrányt valószínűleg nem csinál majd. Erre persze, mint jó feleség és a klub társtulajdonosa, Olivia is vigyázni fog.

Ha viszont nem láttatja ezt a férjével, akkor fennáll a veszélye annak, hogy titokban újra találkoznak. Ha látja és tudja, hogy Marissa férjével is megteheti és élvezi a fétisét, ez valószínűleg lelombozza időlegesen, de nem hagyja el emiatt Oliviát, sőt, idővel – vagy akár azonnal – a feleségénél keres vigaszt.

Ehhez csak annyit kell Oliviának tennie, hogy találkozót kér Kristől és meghívja őt is a klubba. Természetesen előtte fel kell fednie azt, hogyan ismerte meg a férjét és mi a fétise, meg azt is, hogy a klubnak mi a fő profilja és nagyjából mindent, amit addig a filmben bemutattak. Ki kell hagynia azonban azt, hogy honnan tud ő Marissa fétiséről és a férjével való kapcsolatáról is, bár ezt akár el is mondhatja. Én a helyében igyekeznék kihagyni ezt, bár ha nem sikerülne még mindig ott a lehetőség őt ugyanúgy megzsarolni, ám akkor mindent be kéne vallania. Ha sikerül kihagyni, akkor akár barátság is kialakulhat a két család között a későbbiekben, hiszen a nő segít nekik tulajdonképpen. De ha zsarolással is kell rávennie, Marissa férje bizonyosan inkább vállalja, hogy egy klubban, zárt boxban paskolgatja a neje popsiját, mint egy olyan mértékű botrányt, ami évek munkáját, tervezését teszi tönkre. Ki tudja? Talán még élvezni is fogja és rá fog jönni arra, hogy ez a fétis neki sem kellemetlen. Plusz, ha megadja a nejének azt, amit ő akar, sokkal nagyobb valószínűséggel viszonozza és hamarabb fogja érezni úgy, hogy készen áll az anyaságra.

Szólj hozzá